VI HAR MEKANISK VENTILASJON I VÅRE LEILIGHETER SOM ER VIKTIG Å ETTERLEVE!

Av | 15 august 2020

Å ventilere riktig er meget viktig i våre leiligheter.

Det er 2 avtrekksventiler (3 i 5 roms) (med vifter på taket) i de fleste leilighetene, på kjøkkenet og på badet! Unntatt er 5-roms som har 2 bad og avtrekksventil på begge slik at de har 3 stk til sammen. Rørene fra ventilene går opp til taket der det sitter felles avtrekksvifter. (Hastigheten på disse viftene justert slik at de går for fullt fra ca kl 6 til kl 9 og fra kl 15 til kl 18. Utenom disse tidene går viftene langsommere.)

Disse avtrekksventiler MÅ ALLTID være åpne. (MÅ ALDRI STENGES ELLER TETTES IGJEN!) Da gjelder det at inntrekksventilene som sitter over vinduene også er åpne, slik at det er en jevn inn strømming av frisk luft i leiligheten. Hvis disse blir lukket igjen, vil det ikke komme frisk luft inn i leilighetene og luften blir stillestående og klam. Det vil ved vedvarende lukking av ventilasjonen danne seg sopp (svartsopp) i nærheten av de lukkede ventilene som kan være meget skadelig for helsen. VENTILASJON BETYR UTSKIFTING AV LUFT!

Det er også viktig å rengjøre ventilene på badet og kjøkkenet som drar/ suger ut den gamle luften. Dette bør gjøres i alle fall en gang i året. Se hvordan: http://orremyr.no/wp-content/uploads/2020/07/Har-du-renset-kj%C3%B8kkenventilen-i-det-siste.doc

Originalt hadde dørene i leilighetene våre en åpen spalte på toppen, slik at det var luftgjennom strømming i hele leiligheten. Etter hvert som dører blir skiftet ut, blir det tettere i leiligheten og da er det i alle fall viktig at alle ventiler er åpne. På vinterstid i den kaldeste tiden kan det enkelte dager føles kaldt, men ikke steng alle ventiler over vinduene av den grunn. La noen stå åpne og ta på en jakke isteden. VENTILASJON ER LIKE VIKTIG HELE ÅRET!